DDB & DIB

Double Block vs Double Isolation systemen

Cruciaal voor veilig werken in de industrie

08-04-2024, DBB en DIB in kaart

Wat is Double Block and Bleed (DBB)?

Double Block and Bleed is een type veiligheidssysteem in installaties, dat bedoeld is voor het scheiden van twee media die niet met elkaar in contact mogen komen. De bleed kraan geeft de proces operator een indicatie of de block elementen goed werken. Een Double Block and Bleed is een belangrijke veiligheidsupgrade van de leidinginstallatie. Niet alleen voor technisch personeel dat onderhoud pleegt of aanpassingen doet in de systemen, ook voor het uiteindelijke product in het proces, omdat dit het risico op ongewild mengen van media tegengaat.

Wat is Double Isolation and Bleed (DIB)?

Double Isolation and Bleed is bedoeld om veilig achter een klep te kunnen werken, bijvoorbeeld om een leiding in te blokken bij de revisie van een pomp. De Double Isolation and Bleed zorgt ervoor dat een drukloze ruimte ontstaat vóór een tweede blokelement en zodoende veilig werken mogelijk is. In installaties zonder zo’n oplossing is het werken aan leidingen zeer riskant, vooral bij gebruik van zuurstof verdrijvende media of gevaarlijke stoffen. Double Isolation and Bleed kent twee verschillende configuraties, namelijk DIB-1 en DIB-2.

Wat zijn de voordelen van Double Block and Bleed en Double Isolation and Bleed systemen?

Welke type Double Block/ Isolation and Bleed zijn er?

Er zijn talloze typen Double Block and Bleed en Double Isolation and Bleed systemen beschikbaar, afhankelijk van de fysieke situatie en de behoefte:

Hoe worden Double Block and Bleed en Double Isolation and Bleed afsluiters geplaatst?

Voorbeelden van producten met een DBB of DIB uitvoering:

Veelgestelde vragen (FAQ)

Kunnen Double Block/ Isolation systemen worden geautomatiseerd?
Het handmatig afschakelen van een klep met behulp van Double Block of Isolation systemen is al een stuk eenvoudiger en veiliger dan het compleet ontmantelen van een installatie of het plaatsen van een steek- of blindflens. Daarnaast zijn de Double Block en Isolation systemen ook uitstekend te automatiseren. Het is mogelijk om de afsluiters elektronisch te borgen en door te meten met sensoren. Deze meten de druk voor, tussen en na de ruimte die moet worden geïsoleerd en geven een signaal bij 0 bar. In ruimten die niet veilig zijn voor mensen regelt deze automatisering daarom het hele afsluitproces. Alles gebeurt daarbij op afstand met automatische bediening en signalering, zodat werknemers niet in gevaar komen wanneer een bepaald deel van de installatie veilig moet worden gesteld.
Wat zijn de belangrijkste voordelen van Double Block/ Isolation and bleed systemen?
Double Block and Bleed of Double Isolation and Bleed kunnen een belangrijke stap vormen naar procesoptimalisering in de vorm van: » Veiligheid » Vermindering van de emissie » Kostenreductie » Verduurzaming
Bestaan er standaard uitvoeringen als het gaat om Double Block en Isolation systemen?
Er bestaat geen standaarduitvoering. Deze systemen zijn altijd maatwerk en zijn afhankelijk van lokale omstandigheden van het proces.
Contact

Voor meer informatie over DBB en DIB kunt u contact opnemen met:

team member

Robin Bevaart

Product Specialist Steam Solutions

team member

Boudewijn Slager

Product Specialist Fluid Control

Ik heb een specifieke vraag